Surówka po żydowsku
Surówka to taki dodatek witaminowy do drugiego dania, który my lubimy często zmieniać, dodawać nowe produkty, zamieniać. Dzisiaj poszaleliśmy i zmiksowaliśmy kapustę z warzywami i dodatkami, które aktualnie mieliśmy w lodówce i musimy przyznać, że wyszło całkiem, całkiem smacznie.
Składniki:
500 g białej kapusty
1 por
pół czerwonej papryki
1 duża marchewka
2 duże ogórki kiszone
pół pęczka natki pietruszki
4 łyżki oleju lub oliwy
sok wyciśnięty z połowy cytryny
sól
pieprz
Kapustę poszatkować bardzo drobno, pora przekroić wzdłuż i pokroić na półplasterki, marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Ogórki kiszone pokroić w cieniutkie półplasterki, a paprykę czerwoną drobną kostkę, natkę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, a w innym naczyniu wymieszać dokładnie olej, sok z cytryny, sól, pieprz, polać składniki, uciskać dłonią, aż kapustę zmięknie.
Komentarze
Prześlij komentarz