Karkówka w sosie pieczarkowym
Danie, które może do końca nie wygląda, ale jest na prawdę pyszne. Karkówka wyszła nam
soczysta i mięciutka, normalnie rozpływała się w ustach. Idealnie pasują do niej ziemniaki puree i ulubiona surówka. Smakowało nawet tym, którzy nie przepadają za takim rodzajem mięsa.
ok. 600g karkówki
2 cebule
400g pieczarek
100 ml śmietanki 30%
1 liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka masła
sól
pieprz
koperek
Marynata:
4-5 łyżek łyżki oleju
2 łyżeczki majeranku
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
1 łyżeczka octu winnego
sól
pieprz
Karkówkę pokroić 1,5-centymatrowe plastry i lekko je rozbić. Z oleju, majeranku, słodkiej papryki, octu winnego, czosnku, soli i pieprzu przygotować marynatkę. Natrzeć marynata każdy plaster karkówki i odstawić do lodówki na całą noc.
W rondlu rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć każdy kawałek mięsa, podlać bulionem lub wodą, tak, by tylko je przykryło i dusić. Obrać cebulę. Pieczarki pokroić w plasterki, cebule w piórka. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę, dodać pieczarki, szczyptę soli i dusić na małym ogniu, do czasu aż zmiękną a woda odparuje. Gdy karkówka będzie miękka, dodać pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie i dusić jeszcze ok. 10 minut. Pod koniec dodać śmietankę, ewentualnie doprawić i posypać posiekanym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz