Cynamonowy placek z rabarbarem
Prosty i dość szybki placek z rabarbarem, a przy tym bardzo smaczny. Wart go upiec w sezonie rabarbarowym. Smak podkręca cynamon, tylko pamiętajcie nie dodawajcie go zbyt wiele, bo może przytykać, wystarczy tylko delikatnie oprószyć wierzch.
4 jajka
240 g mąki
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1/2 szkl oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
600 g rabarbaru
Jajka wbić do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Ubijać do białości. Cały czas miksując cienkim strumieniem wlać olej. Następnie dodać w dwóch partiach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, za każdym razem miksując na wolnych obrotach. Ciasto przełożyć do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Ułożyć rabarbar na cieście. Oprószyć równomiernie cynamonem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz