Prosta zapiekanka z tortellini
200 g tortellini z ricottą i szpinakiem
750 g passaty pomidorowej
1 łyżka oliwy z oliwek
50 g cebuli
2 ząbki czosnku
1 kula mozzarelli
1 łyżeczka oregano
2 łyżki posiekanych liści bazylii
Tortellini gotować połowę czasu jaka jest napisana na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
Na sporej patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę. Smażyć 3-4 minuty aż się zeszkli, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Wlać passatę, dodać oregano, sól i pieprz i zagotować. Do sosu pomidorowego dodać tortellini, posiekaną bazylię i wymieszać tak, by sos dokładnie oblepił pierożki. Przełożyć do naczynia do zapiekania i posypać startą lub pokrojoną mozzarellą.
Piec 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz