Kluski z bułki tartej

Okazało się, że w szafce jednej z klas bułki tartej jest trochę przy dużo i pasowałoby z niej coś zrobić. No to Kulinarni do dzieła, rachu ciachu i kluski gotowe. Tylko polecamy wam cebulkę pokroić naprawdę drobniutko bo nasza wyszła trochę na grubszy tryb, no ale my się przecież dopiero uczymy. 

Składniki:

250 g bułki tartej
100 g wędzonej szynki
niepełna szklanka śmietany 18%
3 łyżki oleju
3 łyżki tartego żółtego sera
3 cebule
2 jajka
5 łyżek mąki

Szynkę pokroić w kostkę. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoto. 1/3 podsmażonej cebuli odłożyć, resztę dodać do bułki tartej, mąki, śmietany, tartego sera, pokrojonej szynki i żółtek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodać bułki tartej. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Łyżką nabierać porcje ciasta i wkładać do wrzącej wody. Gotować, od czasu do czasu mieszając, około 5 minut od wypłynięcia (wyjąć jedną kluskę i sprawdzić czy są ugotowane). Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć. Podawać od razu po ugotowaniu polane pozostałą podsmażoną cebulką.










Komentarze

Popularne posty