Rollsy orzechowe
Pyszne drożdżówki w postaci rollsów z nadzieniem orzechowym. Takie słodkości sprawdzają się u nas idealnie. Po pierwsze fajnie się je robi, a po drugie smakują wszystkim, nawet tym zazwyczaj mocno marudzącym.
Składniki:
Ciasto:
200g mleka 3,2%
2 łyżki cukru
8g drożdży instant
500 g mąki pszennej
2 jaja rozmiar
2 żółtka
75g miękkiego masła
200g mleka 3,2%
2 łyżki cukru
8g drożdży instant
500 g mąki pszennej
2 jaja rozmiar
2 żółtka
75g miękkiego masła
Nadzienie:
100g rozpuszczonego masła
100 g mielonych orzechów
Mleko podgrzać do temp max. 40 stopni C, dodać drożdże i cukier, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski dodać mąkę, jaja, żółtka oraz zaczyn i wyrobić robotem lub ręcznie, pod koniec dodać masło i wyrabiać do momentu odchodzenia ciasta od misy. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia przez około 40 minut, aż podwoi objętość. Po tym czasie, ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1,5cm i rozsmarować na nim masło, posypać orzechami, zwinąć w rulon od dłuższej strony i ciąć na plastry grubości 1 cm, układać na blaszce i piec w 180 stopniach C na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz