Kruche rurki z jagodowym kremem
Kruche rurki to wypiek dla cierpliwych. Wiemy to z doświadczenia, bo podczas ich zawijania niestety padło kilka niecenzuralnych słów, zwłaszcza przy pierwszych sztukach, ale na szczęście tylko na początku. Potem już było całkiem ok i tylko śmieliśmy się sami z siebie, że nerwy były zupełnie niepotrzebne. Zatem spokój i do dzieła.
Ciasto:
500 g mąki tortowej
1 szklanka śmietany 12 %
250 g masła lub margaryny
2 jajka
szczypta soli
500 g mąki tortowej
1 szklanka śmietany 12 %
250 g masła lub margaryny
2 jajka
szczypta soli
Krem:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
1 szklanka jagód
cukier puder do smaku
Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie uformować kulę i włożyć 1 godzinę do lodówki.
Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka posmarować olejem (ale tylko za pierwszym razem ). Następnie schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, następnie kroić na paseczki o około 2 - 3 cm szerokości. Paseczkami ciasta owijać foremki. Układać na blasze i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone zdjąć z foremek i dokładnie ostudzić.
Jagody umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem na gładki mus. Następnie odmierzyć około 200 ml musu.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać mus i cukier puder do smaku, całość dokładnie ubić.
Gotowym kremem napełnić za pomocą rękawa cukierniczego wystudzone rurki. Napełnione rurki oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz