Łatwy sernik bez pieczenia
Jeżeli ktoś nie ma piekarnika, a bardzo lubi serniczki to jest coś dla niego. Newralgicznym punktem jest jedynie czas oczekiwania na sam efekt końcowy. A obiecujemy, że warto. Serniczek rozpływa się ustach.
Składniki:
1 kg mielonego twarogu
1/2 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki mleka
200 g masła
4 jajka
2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g)
200 g kajmaku z puszki
50-100 g orzeszków ziemnych
Na spód
300 g herbatników
150 g masła orzechowego
100 g rozpuszczonego masła
Herbatniki pokruszyć na pył połączyć z rozpuszczonym masłem oraz masłem orzechowym i wymieszać, aż powstaną jednolite okruchy. Wyłożyć dno tortownicy 24-26cm, wyrównać i mocno docisnąć. Masło włożyć do dużego, najlepiej nieprzywierającego garnka i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia, zdjąć z ognia. Dodać do wciąż gorącego masła cukier puder oraz twaróg i wymieszać energicznie łyżką do połączenia. Wbić jajka i mieszać, aż masa będzie jednolita. W mleku rozpuścić dwa budynie. Wstawić na palnik masę twarogową i ponownie podgrzewać na średnim ogniu – tym razem ciągle mieszając drewnianą łyżką – szczególnie po dnie. Gdy masa będzie ciepła – wlać budynie (uprzednio je wymieszajmy jeszcze raz). Całość cały czas mieszać – masa się zagotuje i zacznie gęstnieć. Gdy pojawią się bąble, zdjąć z ognia i wlać na przygotowany spód. Zostawić do przestygnięcia. Na lekko ciepłym serniku rozsmarować kajmak. Posypać orzeszkami – można je uprzednio podprażyć na suchej patelni. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz