Kalafiorowa po belwedersku
Spośród podanych składników wydaje się, że to zwykła kalafiorowa, ale zaskoczymy Was, bo wykonanie nie jest takie oczywiste. A przynajmniej końcowa faza wykonania. Polecamy taką podprawę do zup, dla urozmaicenia swojego menu i popróbowania nowych rozwiązań i smaków.
600 g kalafiora
200g pieczarek
500 ml mleka
1l bulionu warzywnego
1 łyżka soku z cytryny
2 żółtka
natka pietruszki
sól
pieprz
olej
Kalafiora oczyścić, opłukać, podzielić na małe różyczki, a następnie zalać wrzącym bulionem i ugotować.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plastry i usmażyć na rozgrzanym oleju. Mleko zagotować w rondelku i dodać wraz z pieczarkami do zupy. Gdy kalafior będzie miękki doprawić zupę pieprzem i sokiem z cytryny.
Żółtka wymieszać z posiekaną natką pietruszki i niewielką ilością zupy. Następnie wlać całość do zupy, energicznie wymieszać i podgrzewać aż zupa zgęstnieje lecz nie może się zagotować.
Komentarze
Prześlij komentarz