Egzaminacyjne łazanki z cukinią
Dla wprawnego oka, nazwa dania może wydać się zaskakująca. Dla nas nie, a dlaczego? A no dlatego, że nasi uczniowie zdający egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie co roku zmagają się z ciekawymi potrawami egzaminacyjnymi. W tym roku komisja przygotowała niecodzienne łazanki, które chętnie powtarzamy z naszymi uczniami, bo są po prostu smaczne.
126g mąki pszennej
1 jajko
sól do smaku
Nadzienie:
190 g cukinii
150 g pieczarek
50 g cebuli
50g marchewki
olej
natka pietruszki
sól
pieprz
oregano
Sporządzić ciasto makaronowe i uformować łazanki. Ugotować w osolonej wodzie.
Przeprowadzić obróbkę surowców. Cukinię pokroić w julienne. Marchew zetrzeć na grube wióry, pieczarki pokroić w półplastry, a cebulę w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć, dodać pozostałe warzywa i krótko dusić. Dodać łazanki i wymieszać.
Łazanki z cukinią i pieczarkami wyporcjować, posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz