Ciasto Grzesiek
Tego ciasta nie mogło zabraknąć w 3 klasie kucharskiej, kto jest w naszej społeczności szkolnej to wie dlaczego. Mamy takiego jednego Grzesia 😉. Ciasto w wykonaniu niezbyt skomplikowane, jednak wymaga czekania by stężało, ale warto u nas zniknęło do ostatniego okruszka.
2 opakowania Śnieżki – bita śmietana
400 ml mleka
4 wafelki Grześki
2 łyżki żelatyny
60 ml gorącej wody
1/2 słoika dżemu porzeczkowego
herbatniki kakaowe lub zwykłe
Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami.
Na herbatnikach rozsmarować dżem porzeczkowy. Ułożyć drugą warstwę herbatników.
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody i gdy napęcznieje rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Śnieżkę ubić z 400 ml mleka. Do ubitej masy dodać pokrojone w kosteczkę 3 wafelki Grześki, mieszać przy pomocy miksera. Pod koniec wlać przestygniętą żelatynę. Przygotowaną masę wyłożyć na herbatniki. Wierzch ciasta posypać rozdrobnionym wafelkiem Grześkiem. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz