Klopsiki z cukinii

Przepis na te maleństwa mieliśmy już jakiś czas w swoich zasobach, jednak zawsze coś nam stawało na przeszkodzie aby je zrobić. Ale dziś w końcu nastał ten dzień. Delikatne, cukiniowe klopsiki to super przystawka, nawet dla tych co na diecie, bo przygotowywane na parze. Do tego ulubiony dip i gotowe.


Składniki:

2 średniej wielkości cukinie
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
łyżeczka soli
3 ząbki czosnku
pieprz do smaku

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć na sitko i osolić łyżeczką soli. Mieszać i zostawić, na mniej więcej 15 minut, by cukinia puściła nadmiar wody. Po 15 minutach cukinię bardzo mocno i dokładnie odcisnąć z nadmiaru jeszcze ewentualnego płynu (to bardzo ważne, bo inaczej klopsiki będą się rozpadały), przełożyć do miski, dodać do niej jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Wymieszać. 
Formować małe klopsiki, parować około 10 minut. Gotowe podawać z ulubionym sosem np. dipem pomidorowym. 








Komentarze

Popularne posty