Fioletowe gnocchi

Fioletowe ziemniaki (Solanum tuberosum), zwane także truflowymi, niewiele różnią się smakiem od normalnych ziemniaków. Mają jednak więcej cennych dla naszego zdrowia składników niż zwykłe ziemniaki. Swoje dobroczynne właściwości zawdzięczają antocyjanom, naturalnemu barwnikowi, nadającemu kartoflom kolor fioletowy. Antocyjany to silne przeciwutleniacze, chroniące nasz organizm przed chorobami cywilizacyjnymi. Co ważne, po ugotowaniu fioletowe ziemniaki nie tracą swoich właściwości*.


Składniki:
 
400 g fioletowych ziemniaków
1 płaska łyżeczka soli i pieprz
1 jajko
1 łyżka mielonych migdałów
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
skórka z 1 pomarańczy
100 g mąki pszennej + dodatkowa do podsypywania
4 łyżki oliwy
 
40 g masła stopionego
30 g migdałów bez skórki (posiekanych i podprażonych)
30 g orzechów laskowych (posiekanych i podprażonych)
garść startego parmezanu
 
Ziemniaki opłukać  i ugotować do miękkości. Wystudzić i obierać ze skóry. Jajko roztrzepać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę na stolnicę, doprawić solą i pieprzem, połączyć z migdałami, gałką muszkatołową i skórką pomarańczową. Zrobić wgłębienie w masie ziemniaczanej, dodać do środka jajko, 40 g mąki, wymieszać, aż masa będzie gładka. Dodać 3-4 łyżki oliwy oraz resztę mąki, wyrobić ciasto i uformować w kulę.  Podzielić na trzy równe części, z każdej uformować wałek o średnicy 1,5 cm, podsypując mąką. Formować na kluski o grubości 2 cm. Każdą kluskę delikatnie przycisnąć wewnętrzną stroną widelca, aby powstały rowki. Oprószyć mąką. W dużym garnku zagotować wodę, posolić ją i partiami gotować kluski. Będą gotowe po 3-4 minutach. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjąć je łyżką cedzakową. Masło rozpuścić na patelni, dodać migdały i orzechy, chwilę podprażyć, dodać gnocchi i posypać parmezanem.








*https://beszamel.se.pl/porady/jak-zrobic/fioletowy-ziemniak-w-czym-jest-lepszy-od-normalnego-ziemniaka-aa-j1SY-kuRM-DLcu.html

Komentarze

Popularne posty