Zupa popcornowa

„Jeśli szukasz pysznego sposobu na niebanalną zupę, to przepis na zupę popcornową jest właśnie dla Ciebie.” To zdanie przeczytane na https://beszamel.se.pl/ nas zaintrygowało, bo my zawsze poszukujemy niezwykłych przepisów. Ta aksamitna serowo-kukurydzina zupa podawana z popcornem ma bardzo oryginalny i specyficzny smak. Jednym z nas przypadła do gustu, innym trochę mniej. Ocena należy do Was.


Składniki:

3 łyżki masła
3 łyżki mąki
350 ml piwa
1l bulionu
300 g startego żółtego sera (mogą być różne)
1 łyżka musztardy
2 puszki kukurydzy, odcedzonej
sól
pieprz
popcorn do dekoracji 

W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać mąkę i mieszając, przygotować jasną zasmażkę. Wlać piwo i mieszać do uzyskania kremu. Dodać bulion. Zamieszać. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut.  
Dodać starty ser. Podgrzewać do rozpuszczenia. Dodać musztardę i osączoną z płynu kukurydzę. Podgrzewać. Doprawić do smaku. Rozlać do misek i dodać do każdej garść świeżego popcornu.







Komentarze

Popularne posty