Fale Dunaju z truskawkami
Fale Dunaju to ciasto klasyk wśród klasyków. Gościło już u nas w wersji z jabłkami, ale znając nasze upodobania do różnych zmian nie powinniście się dziwić, że ta wersja jest z truskawkami. Uwielbiamy te owoce i najchętniej dalibyśmy je do każdego ciasta.
Składniki (na dużą formę o wym. 28
x 40 cm):
4
duże jajka
1½ szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
¾ szklanki oleju
¾ szklanki kwaśnej śmietany 18%
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 - 2 łyżki kakao
ok. 600 g truskawek
krem:
¾ litra mleka
1½ szklanka cukru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
bez cukru (na ¾ l mleka)
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
300 g masła
polewa:
100 g czekolady mlecznej lub
deserowej
5 łyżek cukru pudru
1 -2 łyżki kakao
15 g masła
6 łyżek mleka
Truskawki umyć i usunąć
pestki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodawać
porcjami cukier, a następnie żółtka utarte z sokiem cytrynowym. Stale miksować
na średnich obrotach. Wlewać porcjami olej, a następnie śmietanę i dalej miksować
na tych samych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypywać
porcjami stale mieszając, tylko do połączenia się składników. Ok. ⅔ ciasta przełożyć
do formy i równomiernie rozprowadzić.
Do pozostałej części dodać kakao, wymieszać.
Delikatnie wyłożyć łyżką na jasne ciasto małe kupki ciemnego ciasta w
niewielkich odległościach jedna od drugiej. Na wierzchu każdej kupki ułożyć
wcześniej przygotowane owoce. Piec w 190C około 45 minut. Odlać ok. ¾ szklanki mleka, wsypać
budyń, mąkę pszenną, dodać żółtka i krótko miksować do uzyskania
jednolitej zawiesiny. Pozostałe mleko ugotować z cukrem i połączyć z zawiesinę
budyniową stale mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać
porcjami budyń, stale ucierając na zmniejszonych obrotach robota do uzyskania
kremowej konsystencji. Masę równomiernie rozprowadzić na cieście, lekko ugnieść
w dołkach z owocami, wygładzić powierzchnię i umieścić w lodówce do
schłodzenia. Do rondelka wsypać cukier puder, kakao, zalać mlekiem, wymieszać i
podgrzać do zagotowania. Dodać masło, wymieszać
do rozpuszczenia się masła.
Wyłączyć ogrzewanie, wrzucić kostki
czekolady i stale mieszać, aż rozpuszczą się. Przestudzoną polewę rozprowadzić
równomiernie na powierzchni ciasta, najlepiej pomocą rękawa cukierniczego i
ponownie umieścić w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz