Truskawkowa panna cotta
Jak przychodzi sezon na truskawki to możemy je jeść normalnie całymi dniami i przetwarzać na różne sposoby. Chcielibyśmy się najeść tymi cudownymi owocami na cały rok. Szkoda ze sezon trwa ta krótko. Dziś przygotowaliśmy truskawkowy deser panna cotta. Jest ona oczywiście ze świeżymi truskawkami, jednak w zimie można się śmiało pokusić i zrobić ją z mrożonymi.
250 g truskawek
2,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
200 ml mleka
300 ml śmietanki 30%
40 g cukru
Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zblendować i przetrzeć przez sito.
Śmietankę, mleko i cukier zagotować, zdjąć z ognia dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać zblendowane truskawki i ponownie wymieszać. Przelać do foremek lub szklaneczek i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem udekorować sosem truskawkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz