Makaron z kurczakiem i szparagami
Sezon na szparagi trwa, więc trzeba to wykorzystać. Warzywo to jeszcze dość rzadko gości na polskich stołach, a trzeba wiedzieć, że szparagi mają pozytywny wpływ na wzrok, a zawarte w nich wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. Współczesna medycyna wskazuje na przeciwutleniające, zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych i hamujące rozwój Alzheimera właściwości występującego w szparagach glutationu. To kruche warzywo może także wspomagać leczenie chorób serca, wątroby, astmy i choroby tytoniowej.
250 g makaronu
400 g piersi z kurczaka
1 pęczek szparagów
8 suszonych pomidorów
2 łyżki masła
½ łyżeczki papryki słodkiej
½ łyżeczki curry
1 ząbek czosnku
140 g śmietanki 30%
1 łyżka oleju
sól
pieprz
natka pietruszki
tarty parmezan
Kurczaka pokroić na kawałki. Szparagi oczyścić i usunąć zdrewniałe końce, pokroić na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić mięso. Dodać przyprawy i podsmażyć razem. Przełożyć na talerz. Na tę samą patelnie dodać resztę masła i olej i wrzucić pokrojone szparagi, smażyć przez chwilę. Dorzucić pokrojone suszone pomidory i czosnek. Smażyć przez moment. Następnie dodać kurczaka i śmietankę. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz