Bezmięsne "skrzydełka" z kalafiora
Robicie imprezę, a macie wśród swoich znajomych takich, którzy nie jedzą mięsa? Spieszymy z pomocą. Kalafiorowe "skrzydełka" to przekąska, która zasmakuje nawet mięsożercom a wegetarianie będą zachwyceni. Pracy niewiele a efekt zaskoczy niejednego.
1 kalafior
120 g mąki pszennej
180 ml mleka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
3 łyżki sosu BBQ lub jakiegoś innego
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
do podania 3 łyżki jogurtu naturalnego + 2 łyżki sosu BBQ
120 g mąki pszennej
180 ml mleka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
3 łyżki sosu BBQ lub jakiegoś innego
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
do podania 3 łyżki jogurtu naturalnego + 2 łyżki sosu BBQ
Kalafior podzielić na różyczki. Mąkę połączyć z przyprawami i mlekiem. Wrzucić różyczki kalafiora, wymieszać i wykładać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec 20-25 min w 200 stopniach (góra-dół). Sos BBQ, oliwę i miód połączyć ze sobą i smarować upieczony kalafior. Piec jeszcze 10 min w 200 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz