Beza z aquafaby II
To już kolejna nasza propozycja z serii ciasto bez mleka, bez jaj, bez śmietany i innych składników pochodzenia zwierzęcego. Ale jak się okazuje można, ba nawet trzeba czasami poszukiwać nowych smaków, możliwości i nowej jakości. Zapewniamy Was, że jej degustatorzy nie będą wierzyli w bezę "bez jaj".
Składniki:
Beza:
aquafaba z 1 puszki ciecierzycy
1/2 szklanki cukru pudru
łyżka skrobi ziemniaczanej
Krem:
puszka dobrego mleka kokosowego
6 łyżek kaszy jaglanej
3 łyżki wiórków kokosowych
Dodatki:
ulubione owoce leśne ( maliny, jeżyny, borówki, porzeczki)
Schłodzoną aquafabę ubić na sztywną pianę (kiedy zaczyna się pienić, powoli dodawać cukier puder i skrobię). Masa przyjmuje piękny, perłowy kolor, po około15 minutach. Na papierze nałożyć łyżką ubitą aquafabę i formować odpowiedni kształt. Suszyć 3 godziny w temperaturze 85-95 stopni, następnie pozostawić w piekarniku do rana.
Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem i ugotować. Następnie zblendować z wiórkami i 3 łyżkami wody z mleka kokosowego.
Wierzchni – ubić część stałą mleka kokosowego.
Bezę przełożyć kremem jaglanym, a górę kremem kokosowym i udekorować owocami leśnymi.
Komentarze
Prześlij komentarz