Lwowskie pierogi
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka masła
ok. 300 ml gorącego mleka
Farsz:
torebka kaszy gryczanej
200 g twarogu półtłustego
200 g ugotowanych ziemniaków
cebula
masło do smażenia
sól, pieprz
Mleko zagotować i rozpuścić w nim masło. Mąkę z solą przesiać na stolnicę. Na środku zrobić zagłębienie. Stopniowo wlewać gorące mleko i zagniatać ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite i gładkie, przykryć je i odstawić na 30 minut. Kaszę gotować do miękkości w osolonej wodzie (ok. 20 minut). Wystudzić. Ziemniaki ugotować, a najlepiej wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego. Ser i ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać przestygniętą kaszę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do farszu. Doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Część ciasta dosyć cienko rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zlepić tworząc falbankę. Pierogi wrzucać na gotującą wodę. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podawać polane stopioną słoniną z wędzonym boczkiem lub kwaśną śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz