Zupa z batatami, kurczakiem i soczewicą
Bataty zyskują w Polsce coraz większą rzeszę zwolenników, coraz więcej przepisów zawiera w sobie to warzywo. I my próbujemy włączać go do naszych potraw, jak się okazuje z pozytywnym skutkiem. Dzisiaj poszaleliśmy i dodaliśmy batatów do sycącej zupki z kurczakiem i soczewicą.
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 g batata
1/3 szklanki czerwonej soczewicy
1 l bulionu
1 pojedyncza pierś z kurczaka
¼ szklanki śmietanki 30%
słodka papryka
kmin rzymski
ostra papryka
kurkuma
oregano
świeża kolendra
sól i pieprz
Batata i cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez praskę. Warzywa włożyć do garnka, wlać oliwę i co chwilę mieszając podsmażać przez ok. 5 minut.
Dodać suchą, przepłukaną soczewicę oraz przyprawy i mieszając smażyć przez minutę.
Dodać gorący bulion i zagotować. W gotujący się wywar włożyć pierś kurczaka pokrojoną w kosteczkę. Doprawić pieprzem i solą.
Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać.
Podawać z posiekaną kolendrą lub natką pietruszki oraz papryczką chili.
Komentarze
Prześlij komentarz