Tarta z rabarbarem
Aktualne badania pokazują, że rabarbar może być ważnym elementem diety podczas walki z nowotworami. Zawiera on rapontygeninę, która jest odpowiedzialna za spowolnienie namnażania się komórek nowotworowych, szczególnie w przypadku rozwijającego się raka piersi oraz prostaty. Co więcej, składnik ten zdobył uznanie ze względu na działanie antyalergiczne oraz przeciwutleniające.* Zatem polecamy naszą tartę oczywiście z rabarbarem.
Ciasto:
350 g mąki pszennej
220 g masła
25 g cukru
1 jajko
szczypta soli
zimna woda
20 g cukru (na kruszonkę)
Budyń:
450 ml mleka
3 łyżki cukru
½ laska wanilii
2 łyżki masła
2 żółtka
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
3 łodygi rabarbaru
2 łyżki cukru
3 łyżki domowego soku malinowego
¼ łyżeczki mielonego imbiru
Umyty, obrany i pokrojony na 1cm kawałki rabarbar przełożyć na patelnię, zasypać cukrem, dodać imbir i sok malinowy, odstawić na 15 minut. Włączyć ogień pod patelnią i smażyć rabarbar na średnim ogniu przez ok. 5 minut, nie mieszając lub robiąc to bardzo delikatnie, by się nie rozpadł. Wyłączyć ogień i odstawić.
Do miski przesiać mąkę, cukier i sól, wymieszać dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na ¼ i ¾ . Mniejszą część zagnieć z cukrem, uformować w kulę, zawinąć w folie i wstawić do lodówki. Większą również zawinąć w folie i także przełożyć do schłodzenia na ok. 30 minut.
W miseczce połączyć ¼ mleka z żółtkami, skrobią, wanilią i cukrem,. Pozostałe mleko wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gdy mleko zacznie się gotować, powoli wlać skrobię z żółtkami, cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu, mieszając, przez 2-3 minuty. Wyłączyć ogień i wciąż mieszać masę do zgęstnienia. Posypać wierzch rondelka cukrem pudrem i odstawić.
Większy kawałek ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę na tarte. Nakryć kawałkiem pergaminu, obciążyć suchą fasolą lub kuleczkami do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180℃. Wyjąć, usunąć pergamin z kuleczkami, wyłożyć na podpieczone ciasto budyń oraz rabarbar. Na wierzchu posypać resztką ciasta pokruszonego na kruszonkę. Wstawić i piec kolejne 25-30 minut, aż kruszonka się zezłoci. Wyjąć, odstawić do ostudzenia na kratkę.
* https://www.wapteka.pl/blog/artykul/rabarbar-jakie-sa-jego-wlasciwosci-zdrowotne-oraz-wartosci-odzywcze-najlepsze-przepisy-z-rabarbarem
Komentarze
Prześlij komentarz