Bułki nocne jogurtowe na drożdżach
Takie nocne bułeczki lubimy, bo w zasadzie robią się same. Te z dodatkiem ziaren i jogurtu mają bardzo delikatny i lekko wilgotny miąższ. My zrobiliśmy je z siemieniem, słonecznikiem i dynią ale te dodatki możecie komponować według własnego uznania.
175 ml wody
25 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
500 g mąki pszennej typ 650
200 g jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka pestek dyni
Ziarna wymieszać i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 5 minut i odsączyć dokładnie.
Do misy miksera wlać wodę, nie musi być ciepła. Dodać drożdże i cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę, jogurt, sól i odsączone ziarna. Wyrobić ciasto. Przełożyć następnie do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić na czas wyrastania do lodówki na całą noc.
Następnego dnia rano wyjąć ciasto na blat posypany mąką i podzielić na 10 równych części. Każda powinna mieć około 100 g. Następnie uformować kulki, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Po tym czasie uformować bułki. W tym celu należy uformować wrzecionowaty kształt spłaszczając boki bułki, środka nie naciskając. Tak uformowane bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni góra-dół. Do naczynia wlać 250 ml wody i wstawić je na dno piekarnika. Wyrośnięte bułki posypać mąką, naciąć z boku ostrym nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Bułki piec 25-30 minut, natomiast po 20 minutach otworzyć na chwilę drzwi piekarnika aby uszła para. Zamknąć i dokończyć pieczenie. Bułki studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz