Gulasz drobiowy z warzywami
Do tego dania w zasadzie już nic więcej nie potrzeba, chyba że ktoś bardzo uwielbia jakiś rodzaj kaszy. Gulasz jest pełen mięsa i różnych warzyw. Warzywa można w zasadzie dodać jeszcze inne w zależności od zasobności portfela czy lodówki.
0,5 kg piersi z kurczaka lub indyka
duża cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 papryka
1 cukinia
kilka pieczarek
2 garście fasolki szparagowej
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
ulubione przyprawy
sól
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
natka pietruszki
Cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę. Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i suche przyprawy, podsmażone będę bardziej aromatyczne. Przesunąć cebulę na bok i dodać pokrojone w kostkę, osolone mięso. Smażyć do zrumienienia mieszając a następnie dodać pokrojone w kostkę i plasterki warzywa, oprócz cukinii. Smażyć wszystko razem mieszając ok. 7 minut. Dodać czosnek i cukinię, smażyć jeszcze chwilę. Dodać pomidory lub koncentrat. Wymieszać, zalać szklanką wody lub rosołu i przykryć wszystko pokrywką. Zmniejszyć ogień i dusić wszystko jeszcze ok. 20 minut. Jeśli lubimy zagęszczone sosy, oprószyć całość łyżką mąki i podgrzewać jeszcze minutę, dwie. Doprawić solą i pieprzem. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz