Migdałowe ciasteczka
Kupując mąkę do makaroników przez przypadek wzięliśmy taką w której migdały były mielone ze skórką. Jednak u nas się nic zmarnować nie może i wykorzystaliśmy ten surowiec do zrobienia innych słodkości. W zasadzie skład podobny jak w makaronikach tylko wykonanie dużo prostsze, ale smak bardzo zbliżony.
Składniki:
2 białka
200 g zmielonych migdałów
190 g cukru pudru
1 łyżka miodu
płatki migdałowe do dekoracji
Wszystkie składniki zmiksować na gęstą masę. Powstałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Podzielić ciasto na niewielkie części i formować z nich kulki o średnicy 2-3 cm. Uformowane ciastka układać na bluszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka posypać płatkami migdałowymi. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz