Zupa wiejska z kluseczkami

Bardzo przyjemna w smaku i pożywna zupka wiejska. Składniki ma niezbyt skomplikowane, dostępne niemal od ręki, co pozwala ją wykonać prawie w każdym domu. Całości dopełniają samodzielnie wykonane zacierki.


Składniki:

2 marchewki
1 pietruszka
8 małych ziemniaków
świeże gałązki pietruszki 
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
łyżka majeranku
3 liście laurowe 
kilka nasion ziela angielskiego
60 – 70 g dobrego, wędzonego boczku
pełna szklanka mąki + woda
sól i pieprz do smaku

Mąkę wsypać do miseczki, dolać tyle wody, żeby powstało elastyczne ciasto. Na posypaną mąką deskę, zetrzeć ciasto ma małe kluseczki.
Marchewkę i pietruszkę, zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę pokroić na małą kostkę, czosnek drobno posiekać. Ziemniaki pokroić na ćwierćplasterki. Boczek pokroić na małą kostkę.
Do wody wrzucić marchewkę, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i związane liście pietruszki. Gotować na małym ogniu.
Na rozgrzaną patelnię dać boczek, smażyć mieszając do czasu, kiedy tłuszcz się wytopi. Skwarki wrzucić do zupy, a na tłuszczu przysmażyć cebulę i czosnek. Przesmażoną cebulę z czosnkiem, również dodać do zupy.
Wyjąć z wywaru związane liście. Do garnka dorzucić ziemniaki, dodaj majeranek, po chwili dodać kluseczki.
Gotować całość do czasu, kiedy ziemniaki i kluseczki będą miękkie. Doprawić do smaku.










Komentarze

Popularne posty