Mazurek różany
Wielkanoc to oczywiście czas wypieku mazurków. Tak naprawdę robi się je jedynie raz w roku i jak się okazuje nie we wszystkich domach. Nasza podpowiedź dla niezdecydowanych. Mazurek z kremem różanym, a krem tak pyszny że można go wykorzystać do innych ciast w ciągu całego roku.
150 g mąki pszennej
150 g konfitury z róży
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
1 jajko
100 g płatki migdałów
250 g mascarpone
Do dużej miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać cukier i schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Dodać jajko. Zagnieść ciasto w jednolitą masę. Zawinąć kulę w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 45 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Przełożyć delikatnie placek do formy. Nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na 40 minut. Upieczone ciasto ostudzić.
W misce połączyć mascarpone z konfiturą różaną. Użyć miksera, aby uzyskać jednolitą masę. Masę różaną wyłożyć na upieczony spód. Wierzch ciasta udekorować płatkami migdałów.
Komentarze
Prześlij komentarz