Babka Inka
Babka Inka - nazwa oczywiście od kawy Inki, która została użyta zarówno do przygotowania ciasta jak i lukru do naszego wypieku. A i kubeczek kawy zbożowej do naszej babki będzie idealnie pasował. Zatem podwieczorek gotowy.
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g. margaryny
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki mleka
2 pełne łyżki kawy Inki
Lukier:
1 łyżka kawy Inki
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka
Margarynę roztopić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować na niskich obrotach. Dodać ekstrakt waniliowy i porcjami wlewać roztopioną margarynę, cały czas miksując. Część ciasta, wyłożyć do formy na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Kawę Inkę wymieszać z mlekiem i wlać do pozostałego ciasta. Wymieszać łyżką i przełożyć do formy, na jasne ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem, około godziny.
Przygotować lukier. Cukier z kawą wymieszać w miseczce. Dodać mleko i wymieszać na gładka masę. Udekorować babkę.
Komentarze
Prześlij komentarz