Fioletowe jajka
W zeszłym roku były jajeczka żółte marynowane w curry, jeszcze wcześniej buraczkowe, tym razem śliczny lawendowy kolor osiągnięty dzięki czerwonej kapuście. Na naszym stole świątecznym nigdy nie jest smutno i nudno, ciekawe co będzie za rok.
Składniki:
5 jajek
120 g kapusty czerwonej
800 ml wody
1 łyżeczka cukru
2 goździki
3 łyżki octu spirytusowego
Kapustę poszatkować. Wodę, kapustę, goździki i cukier włożyć do garnuszka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać ocet, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i włożyć do zalewy z kapusty. Przykryć i marynować minimum 24 godziny. Podawać z odrobiną majonezu.
Komentarze
Prześlij komentarz