Salceson z kaczki
Taki salceson to delikates i rarytas. W sklepie takiego na pewno nie kupicie. Nasz przygotowała nasza zdolna Martyna. Brawa dla niej za odwagę, bo nie każdy podjął by się tak trudnego zadania. Niektórzy na widok wątróbki by uciekli, a zupełnie nie słusznie, bo od czasu do czasu porządna dawka żelaza jest potrzebna.
1 kaczka
5 wątróbek drobiowych
2 marchewki
2 pietruszki
¼ selera
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
natka pietruszki/lubczyk
Z kaczki delikatnie zdjąć skórę. Mięso oddzielić od kości i przekręcić przez maszynkę do mięsa. Wątróbkę sparzyć i lekko pokroić i dodać do mielonego mięsa. Z warzyw ugotować i przypraw przygotować bulion warzywny. Mięso, wątróbkę i część natki pietruszki dobrze ze sobą wymieszać, doprawić. Masę mięsną wyłożyć na skórę kaczki, uformować salceson i luźno zszyć. Zawinąć w folę do pieczenia i włożyć do bulionu. Gotować ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i kroić w plastry.
Komentarze
Prześlij komentarz