Sernik gotowany na herbatnikach II
1 kg twarogu mielonego
4 jajka
200 g masła
1 szklanka cukru zwykłego
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
200 ml mleka do budyniu
około 350 g herbatników
Polewa:
100 ml śmietanki kremówki
200 g mlecznej czekolady
W dość dużym garnku na małym płomieniu rozpuścić masło, następnie dodać cukier zwykły oraz cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać. Następnie, wciąż gotując na bardzo małym płomieniu, dodać zmielony twaróg oraz jajka i dość energicznie mieszać (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej), by nie było grudek.
Oba proszki budyniowe wymieszać w 200 ml mleka na jednolitą masę. Dodać do gorącej masy serowej i ponownie energicznie mieszać, ciągle gotując, na ciut większym ogniu. Gotować do czasu aż masa zacznie bulgotać i zgęstnieje.
Blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm wyłożyć na dnie folią spożywczą, nałożyć jedną warstwę herbatników na spodzie. Wylać połowę gorącej masy sernikowej, nałożyć kolejną warstwę herbatników, a następnie wylać pozostałą masę sernikową. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę z herbatników.
W małym garnuszku podgrzać 100 ml śmietanki kremówki, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i dokładnie wymieszać, by powstała jednolita polewa czekoladową. Następnie wylać jeszcze ciepłą polewę na wierzch z herbatników i wyrównać za pomocą łyżki. Sernik można pozostawić w takiej formie lub na wierzch jeszcze wysypać posiekane orzechy lub inne ulubione dodatki.
Schłodzić sernik przez kilka godzin w lodówce (a najlepiej przez całą noc, by masa porządnie stężała).
Komentarze
Prześlij komentarz