Mazurek kajmakowy

Mazurek, mazureczek
Kujawiak, kujawiaczek...
Oj to nie to ale jakoś tak naszło nas na ludowe przyśpiewki przygotowując tegoroczne mazurki. W zasadzie można by nucić nieco inaczej: 
Mazurek, mazureczek
Kajmak,  kajmaczek... 😀

Składniki:

Ciasto:
350 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
200 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżeczki pasty z wanilii 
1 ½ łyżki kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli

Wierzch mazurka:
400 g masy krówkowej
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
50 ml śmietanki 30%
50 g rodzynek
50 g suszonej moreli
30 g suszonej żurawiny
30 g orzechów laskowych
30 g orzechów nerkowca
30 g migdałów płatków

Zimne masło pokroić w drobną kostkę. Mąkę przesiać, dodać żółtka, cukier, sól i kwaśną śmietanę. Ciasto szybko zagnieść, tylko do połączenia składników, i uformować kulę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować  między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,7 cm. Nożykiem wykroić odpowiedni kształt prostokąta. Przenieść ciasto na papierze i ułożyć je na blaszce. Z pozostałej po odkrojeniu części ciasta można uformować dookoła ozdobny wałeczek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec przez około 20 minut, do jasnozłotego koloru.
Masę krówkową podgrzać do uzyskania lekko płynnej konsystencji i wylej ją na ostudzone kruche ciasto. Bakalie posiekać na drobne kawałki i wyłożyć na ciasto. Można ułożyć z nich fantazyjne wzory i szlaczki.








Komentarze

Popularne posty