Trójkąty z kurczakiem z ciasta francuskiego
Fajna propozycja na danie obiadowe lub kolacje. Można do naszych trójkątów wykorzystać świeżą pierś z kurczaka ale również doskonale sprawdzi się mięso z rosołu. Najlepiej smakują z kubeczkiem domowego barszczu lub ulubionym dipem.
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 podwójna pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku
15 dag żółtego sera
8 łyżek ketchupu pikantnego
1 czerwona papryka
6 łyżek kukurydzy konserwowej
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
po 1 łyżeczce curry i mielonej słodkiej papryki
2 łyżki oleju
sól
pieprz
1 jajko rozkłócone z łyżeczką mleka
sezam do posypania
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miski. Doprawić mięso solą, pieprzem, przyprawą do gyrosa, curry oraz mieloną słodką papryką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać, by przyprawy równomiernie obtoczyły mięso.
Kurczaka podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do kurczaka i podsmażać jeszcze 3 minuty. Zestawić patelnię z palnika. Dodać do mięsa kukurydzę. Ser zetrzeć do miseczki na tarce o dużych oczkach.
Ciasto francuskie podzielić na 8 równych kwadratów. Środek każdego kwadratu posmarować 1 łyżeczką ketchupu. Następnie nałożyć porcję sera żółtego i trochę farszu mięsnego. Sklejać kwadraty na kształt rożków (trójkątów). Kłaść je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy różek smarować jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka. Na koniec posypać rożki sezamem. Kurczaka w cieście francuskim piec około 20 minut w temperaturze do 200˚C, do zarumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz