Zapiekanka ze szparagami i suszonymi pomidorami
Bardzo prosta w wykonaniu i przy tym bardzo smaczna i bardzo ładnie wyglądająca zapiekanka ze szparagami i suszonymi pomidorami. Najdłużej to trzeba czekać żeby nasze danie się zapiekło, a potem już można się delektować smakiem w gronie najbliższych.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
4 duże ziemniaki
2 jajka
mała kwaśna śmietana 12%
8 suszonych pomidorów z zalewy
100 g mozzarelli
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie uważając by nie rozgotować. Wystudzić i pokroić w plastry. Szparagi umyć i odłamać twarde końcówki i pokroić w niewielkie kawałki zostawiając całe główki. Pomidory pokroić w paseczki. Ser zetrzeć na tarce. Przygotować masę do zalania. W misce wymieszać jajka, śmietanę, przeciśnięty czosnek i 3/4 sera. Posolić i dodać pieprzu. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Układać na dno ziemniaki, następnie szparagi i suszone pomidory. Całość zalać sosem i posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185°C i piec 25 – 35 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz