Makaron ze szparagami i rzodkiewką
Robiliście kiedyś sos do makaronu z rzodkiewek? My też nie, ale poeksperymentowaliśmy i przyznamy, że otrzymaliśmy bardzo ciekawy w smaku sos ze szparagami, rzodkiewkami i dodatkiem mleczka kokosowego. Warto spróbować czegoś innego, a nie pożałujecie.
Składniki:
200-250 g dowolnego makaronu
1 pęczek szparagów
1 pęczek rzodkiewki
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka mleczka kokosowego
3 łyżki dowolnej musztardy
pieprz
sól
2 łyżki oleju do smażenia
listki świeżej bazylii
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Szparagi opłukać, a następnie odłamać zdrewniałą część. Zdrewniałe części wyrzucić a pozostałe części szparagów pokroić na mniejsze części. Rzodkiewki pokroić w plasterki lub półplasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wsypać cebulę i smażyć 2 minuty. Dodać rzodkiewki, a następnie szparagi. Smażyć około 3 minuty. Dodać czosnek, wymieszać. Wlać mleczko kokosowe, musztardę, dodać pieprz i sól, zagotować. Gotować do miękkości szparagów.
Makaron wymieszać z sosem. Przed podaniem posypać listkami bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz