Kluski śląskie z twarogiem
Kluski śląskie to charakterystyczne kluski z ziemniaków i skrobi ziemniaczanej z charakterystyczną dziurką, jak niektórzy mówią na sos. Nasze dzisiejsze dziurki nie mają, ale za to mają pyszne nadzienie twarogowe w środku. A śląskie dlatego że ciasto jest robione identycznie.
1 kg ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
Nadzienie:
500 g twarogu półtłustego w kostce
2 jajka
pęczek szczypiorku
sól do smaku
Dodatkowo:
1 cebula + odrobina curry
Do miseczki wrzucić twaróg, rozgnieść dobrze widelcem, dodać sól do smaku, oraz pokrojony drobno szczypiorek, wbić jajka i całość dobrze wymieszać widelcem.
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu. Odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak, aby nie było grudek, pozostawić do wystygnięcia. Uklepać w misce, podzielić na ćwiartki, jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej, uzupełnić tyle ile było ziemniaków, wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko, całość wyrobić ręką na gładką masę.
Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu, spłaszczyć na dłoni, ułożyć na środku łyżkę twarogu i zlepić, uformować w dłoniach kulę.
W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski, gotować od momentu wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min. następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz. Na patelnie wlać olej, wrzucić posiekaną cebulkę podsmażyć do zarumienienia, przyprawić curry i polać kluski. Podawać na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz