Rogale
Oprócz pasji cukierniczych rozwijamy również piekarnicze, o czym wkrótce będziecie mogli się przekonać w naszych postach. Uczymy się piec bułeczki, bułki i chlebki. No i oczywiście rogaliki. Te wyszły nam tak dobre, a robione pierwszy raz, że boimy się czy uda nam się powtórzyć ten sukces. Wystarczy odrobina dobrego masełka i nic więcej nie trzeba.
1 kg mąki pszennej
4 jajka, temp. pokojowa + 1 do posmarowania rogalików
6 łyżki oleju + 4 łyżki do posmarowania ciasta
4 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
2 szklanki ciepłego mleka
40 g świeżych lub 20 g suchych drożdży
100 g masła
mak
Jeśli używamy świeżych drożdży: W ¾ szklance ciepłego mleka rozprowadzić drożdże z łyżką cukru oraz łyżką mąki. Odstawić na 15 min, aż drożdże zaczną pracować. Jajka roztrzepać, dodać resztę mleka, cukier, olej, sól i mieszać do połączenia. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać mieszankę jajeczną, zaczyn, masło i mieszać drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( ok. 5-10 min )
Jeśli używamy suchych drożdży: Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Następnie wyrabiać, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski i smarować lekko olejem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godz ). Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na kształt koła i wycinać dość duże trójkąty. Zwijać od szerszej strony do węższej, zbliżając do siebie dwa końce, aby powstał rogalik. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na pół godz. do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody i posypać dosyć obficie makiem. Piec ok. 10 min. w temp. 200 C do powstania złotej skórki.
Komentarze
Prześlij komentarz