Babeczki kokosowe z malinami
Takie małe babeczki smakują zawsze zarówno małym i dużym łasuchom. Doskonale sprawdzają się na co dzień jak i na przyjęciach urodzinowych, imieninowych czy weselach. Tylko trzeba pamiętać, że na przyjęcia śmietanę trzeba utrwalić żelatyną, żeby nasza misterna praca nie poszła na marne. A owoce można oczywiście używać zgodnie z upodobaniami.
Składniki:
150g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki drobnych wiórków kokosowych
60g malin
60g dżemu malinowego
130g miękkiego masła
130-140g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 jajka
1 łyżka mleka
Wierzch:
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
fix do śmietany
2-3 łyżki cukru pudru
maliny do ozdoby
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i wiórkami kokosowymi. Maliny rozgnieść widelcem i wymieszać z dżemem.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minuty. Następnie zmniejszyć obory miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać przez około 40 sekund, aż składniki dobrze się połączą. Do maślanej masy dodać mąkę i 1 łyżkę mleka, wymieszać krótko, ale dokładnie łyżką.
Dodać masę malinową i tylko parę razy zamieszać łyżką, składniki nie muszą się dobrze połączyć.
Komentarze
Prześlij komentarz