Zupa z kiszonej kapusty z kaszą gryczaną
Połączenie składników w pierwszej chwili wydało nam się niezbyt trafne, a do tego jeszcze kasza gryczana w zupie. Ale jak się potem okazało zupa była tak dobra że większość podchodziła po dolewki. Smak troszkę kapuśniaczku troszkę wigilijnych gołąbków, naprawdę nie zawsze pierwsze wrażenie jest trafne.
Składniki:
ok. 30 dag kiszonej kapusty,
100 g kaszy gryczanej,
200 g małych pieczarek,
1 średnia cebula,
kawałek pora,
łyżeczka lubczyku,
1 ziele angielskie,
1 liść laurowy,
1 litr bulionu warzywnego,
sól
pieprz
ostra papryka
olej do podsmażenia
Kaszę gryczaną dokładnie opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Pieczarki pokroić w ćwiartki i podsmażyć, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, pora również i zeszklić na podgrzanym oleju. Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić i dodać do cebuli, podsmażyć.
Bulion zagotować i dodać do niego podsmażoną cebule z kapustą, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie dodać kaszę i pieczarki, wszystko podgotować jeszcze około 10 min.
Komentarze
Prześlij komentarz