Ziemniaki pieczone
Proste składniki, a można otrzymać rewelacyjny dodatek do drugiego dania lub tak jak w naszym przypadku samodzielną, aromatyczną i chrupiącą przekąskę. Czasem to co najprostsze bywa najlepsze. Smak trochę jak "z parnika" od babci ;) brakuje tylko soli w tutce z gazety i gotowe ;)
Składniki:
6 średniej wielkości ziemniaków
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżeczki oliwy
sól
pieprz
Ziemniaki wyszorować przy pomocy szczoteczki, opłukać, osuszyć, naciąć je w poprzek. Następnie doprawić je papryką, rozmarynem, solą i pieprzem. Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia, skropić całość oliwą z oliwek.
Ziemniaki piec pod przykryciem przez 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Na 30 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę, aby skórka się zarumieniła. Ziemniaki podawać z sosami.
Komentarze
Prześlij komentarz