Tarta z warzywami i serem feta
Tarty podobnie jak zapiekanki należą do tych dań co lepiej smakują niż wyglądają. Dziś delikatna tarta cukiniowa z masą jajeczną i pomidorami oraz z dodatkiem sera feta. doskonała na kolację lub obiad.
Tarta:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
50 g wody
szczypta soli
Nadzienie:
1 cukinia
1 cebula
1 mały pomidor
2 jajka
100 ml śmietanki 30%
plaster masła
ser feta
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Mąkę przesiać, dodać kawałki masła, żółtko, sól, wodę i zagnieść wszystkie składniki. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na około 15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować je, wypełnić blaszkę, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze około 5 minut.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na chwilę, aby puściła wodę i odcisnąć (kilka plastrów cukinii zostawić do dekoracji). Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać odciśniętą cukinię i chwilę razem przesmażyć, doprawiając warzywa solą i pieprzem. Jajka zmiksować ze śmietanką i doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa ułożyć na spód tarty i zalać je masą śmietankowo - jajeczną. Na wierzch układać plastry pomidora i cukinii oraz kawałki sera feta (kilka kawałków sera wciskamy także w masę). Tak przygotowaną tarte wstawić ponownie do piekarnika na około 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz