Zupa serowo-porowa z pulpecikami
Zupa serowo-porowa to jedna z naszych ulubionych zup, Dzisiaj troszkę w innej wersji z serkiem topionym a nie żółtym i z dodatkiem małych mięsnych pulpecików. Pulpeciki wzbogacają smak naszej zupki i sprawiają, że jest bardziej sycąca.
Składniki:
Pulpeciki:
0,5 kg mięsa mielonego
1 jajo
2 ząbki czosnku
0,5 namoczonej, odciśniętej i zmielonej z mięsem kajzerki
1 mała cebula
sól, pieprz mielony
dodatkowo:
2 średnie pory
3 serki topione śmietankowe po 100 g
2 garście włoszczyzny mrożonej krojonej w paski
3 ziemniaki
sól
pieprz
2 liście laurowe
około 2 litrów bulionu
1 łyżka masła
natka pietruszki lub koperek
Mięso wymieszać dokładnie z jajem, kajzerką, drobno posiekaną cebulą, przyprawami, następnie uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Mięso wrzucić do gotującego bulionu, dodać liście laurowe, zagotować mieszając delikatnie (można zdjąć szumy jeśli komuś przeszkadzają), trzymać na gazie pod przykryciem przez około 15 minut, potem wrzucić pokrojone ziemniaki i włoszczyznę, zagotować. W tym czasie na maśle krótko przesmażyć posiekane w paseczki pory, wrzucić do zupy, gotować około 5 minut. Na koniec wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki serki topione, podgrzewać na małym ogniu do ich całkowitego rozpuszczenia, doprawić.
Komentarze
Prześlij komentarz