Sernik z jabłkami

Sernik, a trochę jakby nie sernik, ale jaki jaki dobry ten nie do końca sernik :) Okazuje się, że takie misz-masze się sprawdzają w produkcji ciast i są bardzo smaczne i efektowne. Nasz jabłko-serniczek prezentuje się ładnie i jeszcze lepiej smakuje. Polecamy, bo u nas rozszedł się jeszcze ciepły.
 
Składniki:

Ciasto :
1,5 szkl. mąki
0,5 szkl. cukru
0,5 kostki masła
cukier waniliowy
3 żółtka


Masa:
0,5 kg chudego sera
2 jaja
1/2 dużego słoika gotowych jabłek do szarlotki
7 płaskich łyżek masła
0,5 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
cukier waniliowy
łyżka soku z cytryny


Mąkę przesiać do miski, 2 łyżki odłożyć do posypania. Dodać cukry, roztopione masło i żółtka, wyrobić ciasto, posypać odłożoną mąką. 2/3 ciasta przełożyć do tortownicy i mocno przycisnąć, na ciasto wyłożyć jabłka. Tłuszcz utrzeć na gładką masę z cukrami i sokiem z cytryny. Dodać jaja, ser zmielony i budyń. Gotową masę przełożyć na jabłka, resztę ciasta rozdrobnić i pokruszyć na obrzeżach masy twarogowej. Piec ok. 50 min w 170 stopniach, studzić w otwartym piekarniku. Upieczone można posypać cukrem pudrem.










Komentarze

Popularne posty