Mini pączki z ziemniakami Patrycji
Pączusie jakimi uraczyła nas Patryśka to hit, a nawet mega hit. Nie spodziewaliśmy się, że dodatek ugotowanych ziemniaków tak pobudzi drożdże do działania i powstaną fantastyczne pączki. Nie nadziewaliśmy ich niczym, ale to żaden problem, marmoladę w środek można włożyć. Rozkoszowaliśmy się prostym, ale nie prostackim smakiem delikatnych pączusiów od Patrycji. Prawie wszystkie klasy powtórzyły ten przepis i były zachwycone. Polecamy.
Składniki:
Składniki:
500
g mąki pszennej
500
g ugotowanych ziemniaków
opakowanie
cukru waniliowego
2
jaja
50
ml mleka
50
g drożdży
3
łyżki cukru
1
łyżka octu
50
g masła
olej
do smażenia
cukier
puder do posypania
Sporządzić
rozczyn z ciepłego mleka, drożdży i cukru, zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski przecisnąć ziemniaki przez praskę, dodać jaja, mąkę, rozczyn, cukier
waniliowy, ocet, miękkie masło i dokładnie wyrobić ciasto. Wałkować na grubość
1,5-2 cm i wycinać kółka kieliszkiem, układać na tacy oprószonej mąką do
wyrośnięcia. Smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu, po ostygnięciu pudrować.
Takich jeszcze nie robiłam, wyglądają fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuń