Faworki piwne
Jak tłusty czwartek to oczywiście pączki, faworki i inne chrusty. Tradycyjne faworki goszczą u nas od początku naszej działalności. Dziś z nieco innym dodatkiem jakim jest piwo. Oczywiście alkohol podczas obróbki cieplnej wyparuje, pozostawiając tylko delikatną nutkę smakową. Mogą je więc jeść i duże i małe łasuchy.
Składniki:
6 - 7 żółtek
3 łyżki cukru
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki piwa
1,5 litra oleju słonecznikowego
cukier puder do posypania
Żółtka utrzeć z cukrem (ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 8 minut, najlepiej początkowo na parze aby żółtka się ogrzały) aż będą jasne, gęste i puszyste. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie wlewać piwo mieszając składniki łyżką. Złączyć wszystkie składniki w kulę. Wyłożyć je na podsypaną stolnicę i wyrabiać przez ok. 7 minut. Następnie wybijać ciasto wałkiem aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
W większym garnku, pod przykryciem, zacząć nagrzewać olej do około 180 stopni . Gdy olej osiągnie już dobrą temperaturę do smażenia, zmniejszyć ogień do minimum i przykryć garnek.
Ciasto podzielić na 4 części. Kolejno rozwałkowywać na bardzo cieniutkie placki. Z rozwałkowanego ciasta wycinać i formować faworki. Kłaść po kilka sztuk na rozgrzany olej i smażyć przez około minutę z każdej strony na złoty kolor. Wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na ręczniki papierowe. Rozwałkowywać kolejno resztę ciasta i smażyć resztę faworków. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz