Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami
Śledzie można serwować nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia. ale praktycznie przez cały rok. Polacy uwielbiają śledzie z różnymi dodatkami. Nasza propozycja to śledzik z suszonymi pomidorami i orzechami. Śledź z orzechami ??- zapytacie. Tak o dziwo te dwa składniki doskonale do siebie pasują i mogą uświetnić niejedno przyjęcie.
Składniki:
4 płaty śledziowe
2 średnie cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 słoiczek suszonych pomidorów
2 łyżki octu winnego
½ szklanki orzechów włoskich
2 łyżki oleju rzepakowego
Płaty śledziowe opłukać i moczyć w zimnej wodzie najlepiej przez całą noc. Pokroić na kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Lekko zeszklić na oleju. Przełożyć do miski, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła. Dodać pokrojone na kawałeczki suszone pomidory wraz z olejem ze słoika. Następnie dodać ocet winny i posiekane orzechy (zostawiając dwie łyżki). Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone śledzie i wymieszać. Przełożyć do salaterki i posypać pozostawionymi orzechami. Jeśli przełożymy do słoików można je przechowywać kilka dni w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz