Marmoladowe kręciołki
Gdy zostaną nam 3-4 łyżki marmolady, znajdziemy w lodówce kawałek masła, w szafce trochę mąki, cukru pudru, soli i wyciągniemy z lodówki 2 jaja to wiedzcie, że coś można z tego zrobić. I to nie byle co, bo słodkie ciasteczka do kawy idealne, które rozpływają siew ustach. Po prostu, są bardzo kruche i delikatne.
Składniki:
190 g mąki pszennej
2 żółtka
120 g masła
50 g cukru pudru
szczypta soli
3-4 łyżki twardej marmolady
Mąkę przesiać na blat, dodać masło i posiekać. Dodać cukier puder, sól i żółtka. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa jednakowe prostokąty. Jeden z nich posmarować marmoladą i przykryć drugim prostokątem z ciasta. Ostrym nożem lub radełkiem całość pokroić na paski o centymetrowej szerokości. Każdy skręcić kilka razy i układać na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec około 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz