Prawdziwe kluski leniwe
Dlaczego prawdziwe leniwe, a no dlatego, ze te kluseczki nie są wzbogacane ziemniakami jakby się powszechnie wydawało. To po prostu delikatne ciasto twarogowe, ale kluczowym tutaj dodatkiem jest maso rozpuszczone z bułką tartą i cukrem waniliowym to po prostu jest dopełnienie smaku, albo wręcz nadanie smaku.
Składniki:
400 g tłustego twarogu
1/2 szklanki mąki
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
6 łyżek masła
1/2 torebki cukru waniliowego
Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem w misce. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka, pianę z białek i wymieszać widelcem. Stopniowo dodawać mąkę zagniatając ciasto ręką. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Formować wałek, lekko spłaszczać trzonkiem widelca, kroić niewielkie kluski pod skosem. Gotować we wrzącej osolonej wodzie ok. 2 minuty od wypłynięcia.
Masło roztopić na małej patelni, wsypać bułkę tartą i cukier waniliowy. Podsmażać aż bułka się lekko zrumieni, polać leniwe kluski.
Komentarze
Prześlij komentarz