Rolada ziemniaczana z mięsem mielonym


Pyzy w formie rolady?? Rolada ziemniaczana o smaku pyz?? U nas wszystko jest możliwe. Polecamy się jeśli chodzi o dziwne potrawy. Jeżeli chcecie zaskoczyć gości to możecie wałeczki przygotować wcześniej i tylko włożyć do gotowania w trakcie spotkania. Smak rewelacyjny, nie zapomnijcie przyprawić ziemniaczków, bo my trochę się baliśmy nie przedobrzyć i wyszły mdłe.


Składniki:


Ciasto
650 g ziemniaków
130 g mąki pszennej 
60 g mąki ziemniaczanej
30 g kaszy manny
1 jajko
20 g masła
sól
suszony koperek
szczypta kurkumy

Farsz
300 g mięsa mielonego
40 g sera żółtego
½ czerwonej papryki
1 cebula
1 ząbek czosnku
suszone oregano i tymianek
szczypta ostrej papryki w proszku

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć razem na łyżce oleju, do zeszklenia cebuli. Dodać mięso mielone oraz zioła, smażyć do momentu aż mięso straci smak surowizny. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz papryką. Do zimnego farszu dodać starty na drobnych oczkach ser żółty. Ziemniaki ugotować najlepiej dzień wcześniej. Zimne zmielić w maszynce. Masło roztopić. Wszystkie składniki połączyć i zarobić ciasto. Rozwałkować na kształt prostokąta, o grubości ok. 1cm, nałożyć zimny farsz i ciasno zwinąć w roladę. Delikatnie owinąć ją w folię spożywczą, tworząc coś na kształt cukierka w papierku. Końce związać ciasno dratwą. Przełożyć do garnka z gotującą się wodą. Rolada powinna być cała zanurzona w wodzie i musi leżeć poziomo! Gotować ok. 50 minut. Po tym czasie odcedzić roladę i zalać na chwilę zimną wodą. Wyjąć z wody, pokroić w plastry. 










Komentarze

Popularne posty