Zielone pierogi
Zielona zupa, zielone ciasto przyszedł czas i na zielone pierogi. Szpinak uwielbiamy więc eksperymentujemy. Tym razem dodaliśmy go nie do farszu a do ciasta. Pierożki wyglądają naprawdę zjawiskowo a smakują równie wybornie.Zresztą przekonajcie się sami.
Składniki:
Ciasto:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody
20 dag szpinaku świeżego lub mrożonego
1 jajko
1 łyżeczka soli
Farsz:
50 dag pieczarek
20 dag żółtego sera
2 łyżki oleju
2 łyżeczki suszonego tymianku
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Składniki:
Ciasto:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody
20 dag szpinaku świeżego lub mrożonego
1 jajko
1 łyżeczka soli
Farsz:
50 dag pieczarek
20 dag żółtego sera
2 łyżki oleju
2 łyżeczki suszonego tymianku
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Wyrobić ciasto na pierogi. Szpinak zmiksować na gładko (jeśli mrożony rozmrozić i odparować wodę). Połączyć z resztą składników i dłońmi wyrobić jednolite ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Ciasto nakryć ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Ser żółty zetrzeć na tarce. Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pieczarki i czosnek. Smażyć, aż cały sok z pieczarek odparuje. Często mieszać. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Zestawić z ognia do ostygnięcia. Dodać ser żółty i wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część cienko rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką. Formować pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz